Featured Posts

  • Prev
  • Next

Vad är klimatsmart mat?

Posted on : 06-11-2016 | By : Filip | In : Funderingar, Matlagning, Utbildande

Taggar:,

0

Välj klimatsmart mat genom att handla efter säsong

Att tänka på hälsan och äta bra mat är ett bra sätt att ta hand om sig själv, men har du någonsin tänkt ett steg längre och funderat på hur du påverkar miljön med dina matval? Om man väljer klimatsmart mat minskar man påverkan som livsmedelsproduktionen har på vår miljö. Men hur gör man då för att välja riktigt bra och klimatsmart mat? Det är inte speciellt komplicerat och behöver inte innefatta de mer extrema åtgärderna som till exempel insekter som mat. Det enklaste du kan göra är att välja ekologiska alternativ i så lång utsträckning som möjligt. Genom att göra det minskar du effekten av farliga bekämpningsmedel på naturen. Det är också viktigt att tänka på hur långt maten har fraktats. Det allra bästa är förstås att välja närodlad mat. Om man inte har möjlighet att göra det kan man istället äta efter säsong. Tänk efter när olika råvaror har säsong i det landet du bor i och välj dem. Var också noga med att se efter så att du inte väljer något som är importerat. Sist men inte minst är det viktigt att tänka på att inte slänga mat. Frys in matlådor och spara rester till ett senare tillfälle. På så sätt minskar du klimatpåverkan. Köp torkad Mango eftersom det inte finns så mycket vatten i den torkade frukten så blir de miljömässiga fraktkostnaderna mindre än om du skulle beställa färsk mango.

Till varmare breddgrader, tack!

Posted on : 01-11-2015 | By : Filip | In : Blandat, Funderingar, Uncategorized

Taggar:, , , , ,

0

En kompis skriver i går kväll – Jag är i Spanien! Och bifogar en länk som jag bara skummar igenom och fattar att han reser. Nu igen. På nätet, förstås. Jag ligger nämligen i sängen med en outhärdlig tandvärk och svarar bara – Och jag är i sängen. Sen vill jag bara sova bort eländet med visdomstanden. Jag är sjuk! Och han är så reseglad.

Jag vaknade i ottan av … gissa vad? Tandvärk, förstås. En smärtstillande tablett senare tittar jag genom fönster. Kolmörkt där ute. Tyst. Ruggigt. Men jag ser fullmånen på väg bort. Nu är det alltså höst och jag har äntligen förstått det. Att det inte gick upp för mig tidigare. Inte ens när vi i förra veckan ställde om klockan till vintertid. Men nu ser jag fullmånen medan jag försöker räkna upp alla fördelar med hösten. Sen tar jag fram mobilen och knäpper in en bild på fullmånen. I den stunden kunde jag faktiskt inte se så många fördelar med höst. Visst tycker jag att det är fint att se fullmåne men höstkylan kröp in närmare och framför mig kunde jag bara se oändlig många mörka, ruggiga, regniga, kyliga dagar med D-vitaminbrist. Då öppnade jag igen den där länken från igår kväll och kände bara för att åka iväg till en annan plats under solen, till varmare breddgrader. Jag vill verkligen åka till Spanien! Nu ska jag bara se till att det blir så. Nu gäller det att ta ett roligare foto ur min vardag. 😉

Jag vill verkligen åka till Spanien!

Är vi så desperata?

Posted on : 21-11-2014 | By : Filip | In : Funderingar

Taggar:,

0

Ok, nu kommer detta vara ett ganska ”kvinnligt” inlägg jag är helt medveten om det. Men jag läste precis Aftonbladet och en artikel om galna dieter som vi har gjort genom åren.

Så då kom jag verkligen att fundera på hur otroligt desperata eller hjärntvättade vi måste vara som utsätter oss och våra kroppar för sån här. Är det verkligen så viktigt att se bra ut att vi väljer att äta binnikemaskägg som ska kläckas i magen?? Är det vettigt? Detta är kanske extra känsligt för mig just nu eftersom jag har en kollega som precis blivit sjukskriven för att hon ska behandlas för sin anorexi.

Många anser att det är medias fel med retuscherade bilder och att all reklam alltid spelar på att ”du vill väl inte lukta illa/ha gula tänder/ osv osv. Jag håller absolut med om detta. Men jag funderar också på hur desperata vi är för att nå målen. Varför detta behov av ”quick fix” varför inte äta rätt och röra på sig. Det är ett enkelt och beprövat sätt att gå ner i vikt, och enligt mig det rätta sättet.

Sedan blir jag rätt nu när alla har fb, twitter, bloggar och alla andra tekniska hjälpmedel att vi kräver mer bekräftelse än någonsin och att vi bombarderas med ännu mer retuscherade bilder än vad vi någonsin har gjort.

Sitter här och känner mig kanske orolig över denna utvecklingen, om nu mina farhågor är sanna.

anorexi