Featured Posts

  • Prev
  • Next

Vad är klimatsmart mat?

Posted on : 06-11-2016 | By : Filip | In : Funderingar, Matlagning, Utbildande

Taggar:,

0

Välj klimatsmart mat genom att handla efter säsong

Att tänka på hälsan och äta bra mat är ett bra sätt att ta hand om sig själv, men har du någonsin tänkt ett steg längre och funderat på hur du påverkar miljön med dina matval? Om man väljer klimatsmart mat minskar man påverkan som livsmedelsproduktionen har på vår miljö. Men hur gör man då för att välja riktigt bra och klimatsmart mat? Det är inte speciellt komplicerat och behöver inte innefatta de mer extrema åtgärderna som till exempel insekter som mat. Det enklaste du kan göra är att välja ekologiska alternativ i så lång utsträckning som möjligt. Genom att göra det minskar du effekten av farliga bekämpningsmedel på naturen. Det är också viktigt att tänka på hur långt maten har fraktats. Det allra bästa är förstås att välja närodlad mat. Om man inte har möjlighet att göra det kan man istället äta efter säsong. Tänk efter när olika råvaror har säsong i det landet du bor i och välj dem. Var också noga med att se efter så att du inte väljer något som är importerat. Sist men inte minst är det viktigt att tänka på att inte slänga mat. Frys in matlådor och spara rester till ett senare tillfälle. På så sätt minskar du klimatpåverkan. Köp torkad Mango eftersom det inte finns så mycket vatten i den torkade frukten så blir de miljömässiga fraktkostnaderna mindre än om du skulle beställa färsk mango.

Slipa knivar med skärpa

Posted on : 02-03-2016 | By : Filip | In : Matlagning

Taggar:, , , ,

0

Slipa knivar

För att det ska gå enkelt att laga mat och skära upp snyggt, utan risk att du skadar dig så behöver du ha vassa knivar. Det är faktiskt större risk att du skadar dig på slöa knivar, eftersom du då använder mer kraft och lättare slinter, än om kniven är vass. För att slipa knivar behöver du ett bra brynstål, som finns i olika utföranden och prisklasser. Du ska välja ditt brynstål efter vilka slags knivar som du använder. Är du en flitig användare av europeiska knivar passar ett klassiskt stålbryne dig bra, när du ska slipa knivar. Denna typ passar också om kniven har en slipvinkel på omkring 20-25 grader och den passar till slipning av eggade knivar som redan har en viss skärpa. Föredrar du att använda japanska knivar när du skär upp dina råvaror, bör du istället använda ett keramikbryne. Ett diamantbryne kan användas till alla knivar gjorda av stål, keramik och titan. Här hittar du ett bryne som passar din stil och dina knivar.